onsdag den 5. september 2007

Temagruppen om "Samlingen"

Selvom det ikke er så interessant at blive ved med at beskæftige sig med den fysiske samling, så er det alligevel den, vi altid kredser om. Dels som en fysisk klods om benet, der "står i vejen" for dejlige nye indretningskoncepter, dels fordi den stjæler al fokus både fra lånere, men også fra personalet.



Er løsningen så bare, at vi kasserer helt ned til benet? Der er det parakdoks, at samlingen også samtidig er den "skat", som vi også har. Hvordan kan man tale om serendipitet, hvis der ikke er nogel samliger, der indholder andet end det, man forventer - det populære, det kendte, set efterspurgte.



Hele snakken om "The long tail" giver vel også mening for os, fordi vi pludselig kan reagere på opståede nicher, fordi vi samlet i væsenet har de ældre, mærkelige ting.



Det modsætningsforhold er en af de store udfordringer i tænkningen om det nye fysiske bibliotek.



Nogle af de ting, vores gruppenska udmundede i var flg.

Mere efterspørgselsrettet indkøb - max 1 uges ventetid. Fremme i det umiddelbare udlån må der kun stå (hoverregel) materiale, der er under 1 år gammelt.



Vi skal til at tænke i "periferier". Kan vi tænke rum, hvor der er flere lag - en slags æske, hvor man bevæger sig længere og længere ud i niveauer, og det der står bliver mere og mere specielt?

2 kommentarer:

Pernille Schaltz sagde ...

Hej Jytte

Hjælp mig lige....var aftalen ikke at vi "bare" tager denne diskussion med som en præmis - og at vi ikke behøvede at mødes om temaet?

Grete Alder Sørensen sagde ...

Vi har diskuteret temaerne fra den 3. vej på et personalemøde i Viborg Bibliotekerne. Her følger stikord fra diskussionen:

Grp. 3 Samlingen

”Selvom det ikke er så interessant at blive ved med at beskæftige sig med den fysiske samling, så er det alligevel den, vi altid kredser om. Dels som en fysisk klods om benet, der "står i vejen" for dejlige nye indretningskoncepter, dels fordi den stjæler al fokus både fra lånere, men også fra personalet.
Er løsningen så bare, at vi kasserer helt ned til benet? Der er det parakdoks, at samlingen også samtidig er den "skat", som vi også har. Hvordan kan man tale om serendipitet, hvis der ikke er nogel samliger, der indholder andet end det, man forventer - det populære, det kendte, set efterspurgte.” Seminar – Den Tredje Vej

• Biblioteket skal ”åbnes” ud til borgerne, så de ”suges” ind på biblioteket. F.eks. af en café
• Samlingen skal præsenteres indbydende og aktualiseres
• Opdeles i zoner:
- Antikvarzonen: kælderen der indrettes med ”stakke” af bøger og dybe gamle lænestole.
- Litteratur-zonen: det gamle musikbibliotek flyttes og her skal skønlitteraturen stå med udsigt til haven.
- Bibliotekarkontor-voksen: her skæres et stort hul og der indrettes musik- og kunstbibliotek
• Opbrud af DK5 systemet
• Tilbudsaviser