torsdag den 13. september 2007

Kvarterer/ Byens rum

Kvarterer/ Byens Rum (èt af de fem temaer fra WS1)


Fysisk indretning af biblioteket med inspiration fra cafeéer, torve men først og fremmest med udgangspunkt i permanente og fleksible rum.
Fleksible rum kan evt. opstå ud fra:
Behov fra bibliotekets nærområde d.v.s i forbindelse med lokale behov,
Evt. kan rummene opstå i forbindelse med krydsfelter. (ad. gruppen med ”Det gode liv”)
På tværs af aldre, eksempelvis sport og gaming.
De fleksible rum stiller krav til en anden betjeningsform end den hidtil anvendte – det kunne for eksempel være mobile betjeningssteder hvor betjeningen bevæger sig efter hvor lånerne pt. befinder sig.
Nytænkning for opdeling af kriterier af alder og emne kunne være en mulighed, evt. skal der også være mulighed for at etablere rum hvor der kan støjes mere end vi normalt er vant til på bibliotekerne.
Man kunne have forskellige grader af fleksible rum d.v.s. rum der kan forandre sig henholdsvis 10 % - 50 % - 90 %. og der kan være forskel i tid – nogle udstillinger kan stå i 2 uger andre i 2 måneder eller halve år.
Samarbejdspartnere der repræsenterer de ønskede emner bør inviteres med til indretning/drift, ligeledes kunne man forestille sig at andre faggrupper kunne fremme indretning/drift af sådanne emner i Byens Rum, det kunne f. eks være arkitekter, håndværkere eller dekoratører.

Gruppen aftalte at vende tilbage til Ove med yderligere ideer, rettelser etc. indenfor kort tid, derefter vil Ole illustrere ideen.

1 kommentar:

Dorte sagde ...

I Herning har vi sparret med en gruppe bestående af husets overordnede indretningsgruppe, som skal arbejde med nyindretning af huset i 2008 samt repræsentanter for udlånsafdelinger. Emnet hænger meget sammen med emnet: Det gode liv, så vi tog en samlet diskussion, men har forsøgt i stikord kort at lægge nogle kommentarer på. Emnet er stadig varmt:

Det er vigtigt at opdele zonerne klart. Ellers bliver folk forstyrret i deres forventninger. Det er vigtigt, at folk ved, hvad der er i de enkelte zoner, så de er klar over, at i gaming-zonen er det ok at lege og larme. Så skal der ikke kigges skævt til dem, der sidder der. Så folk ikke irriteres over det. Den klare adskillelse skal ikke ske vha. fysiske rum med døre imellem. Adskillelsen skal ske via klar skiltning – anderledes farver el.lign. Der skal ikke være døre imellem zonerne, fordi ”forstyrrelsen” også har en værdi. At man udsættes for nye/andre input end det, man forventede og kom efter. Det er vigtigt at vise, at biblioteket både har rum for stilhed og leg/aktivitet.

Det er interessen, ikke alderen, der skal drive opdelingen i zoner. Det er en god tanke, at zonerne skal gå på tværs af alder. Man skal være OBS på, at nogle aldersgrupper (fx små børn) ikke trækker sig væk, fordi der er andre aldersgrupper, der er for dominerende. Det kan måske løses ved, at der er forskellige materialer i den enkelte zone, som tiltrækker forskellige aldersgrupper. Fx i legezonen kan der i ét hjørne være Byggemand Bob legetøj og i et andet hjørne spilmaskiner til voksenspil.

Konsekvensen af zonerne vil betyde en opbrydning af afdelingerne som vi kender dem i dag.